Fenntartható utazás a Maldív-szigeteken

Felelősségteljes utazóként pozitív módon járulj hozzá a fenntartható utazáshoz a Maldív-szigetek látogatásakor, és segítsd a szigetek és a környező zátonyok megőrzését a jövő nemzedékek számára.

A turizmus az 1970-es évekig viszonylag ismeretlen volt a Maldív-szigetek számára, de manapság nagyon más A történet. 2007 óta több mint nyolc millió turista járt Maldív-szigeteken, és az idegenforgalom a GDP 28% -át teszi ki.

A több mint egy évtizedes intenzív a turizmus által okozott környezeti károk csökkentése érdekében a körülbelül 100 szállodahely közül sok jelentős lépéseket tesz a fenntarthatóbbá válás, a műanyag hulladék csökkentése és a tengeri ökoszisztémák támogatása érdekében. Arra is kérik a vendégeket, hogy ők is tegyék meg ugyanezt, hogy a szigetek és a környező zátonyok az elkövetkező évszázadokon keresztül megőrződjenek.

Újrahasznosító üzemek az szigeteken

A műanyag a környezet egyik legnagyobb ellensége, bekerülve a tengerbe a vízfelszínnn úszva eltömi a strandokat, vagy apróbb részecskékre bomolva a halak, madarak és emlősök gyomorába kerülve ezekben okoznak hatalmas károkat.

A műanyag hulladék csökkentése érdekében egyes szigeti üdülőhelyek saját újrahasznosító üzemekkel rendelkeznek.
Például a Furaveri Island Resort & Spa területén víz palackozó üzem található, amely már több mint két éve működik. A 360 tonnás tárolókapacitással az üzem újrahasznosítja az üvegpalackokat, amelyeket azután éttermekben és a vendégszobákban szolgálnak fel. A következő lépés arra koncentrál, hogy kisebb üveg palackokat használjanak a vendégek számára kirándulásokhoz is, mivel jelenleg még mindig választhatnak műanyag palackot is.

A Conrad Maldíes Rangali szigetének más módszere van: 2019 nyarától kezdve együttműködnek a Parley for the Ocean nevű környezetvédelmi hálózattal ezáltal műanyag hulladékaikból táskák készülnek, ezeket pedig a vendégeknek kínálják, a bevételből hozzájárulnak a szervezet működéséhez, amely a tengeri műanyag hulladékok eltávolításán dolgozik.

A Conrad Maldív-szigetek egy lépéssel tovább lépett, és ígéretet tett az összes egyszer használatos műanyag betiltására 2020 januárjáig.

Korall-ökoszisztémák megőrzése

2015-ben és 2016-ban a Maldív-szigetek korallzátonyai szörnyen szenvedtek a korallfehéredés jelenségétől   az emelkedő tengeri hőmérséklet miatt a korallpolipok kiürítik a szöveteikben élő algákat. Ennek következtében a korall fehéresé válik, és sokuk fehérítés után éhezni kezd, és végül meghal.

Számos tengeri élőlény az élelme és a menedéke a koralloktól függ, tehát a tengeri életre gyakorolt hatás pusztító lehet.

A Maldív-szigeteken a korall több mint 60% -a fehéredés által elpusztult, de a zátonyok helyreállhatnak. Ezt a Maldív-szigetek egyes részein korallmegőrzési projektekkel erősítették meg.

A Conrad Maldív-szigetek beruházott egy hosszú távú korallvédő projektbe azáltal, hogy tucatnyi korallkeretet (élő koralldarabok fémkerethez történő kötésével alakított ki) helyeztek az óceánba. Négy-öt év alatt a korall megújul, szaporodik és elterjed más zátonyokra, új ökoszisztémákat hozva létre, amelyek minden tengeri élet számára hasznosak lesznek.

Tengeri állatok megmentése

A Maldív-szigeteken már nagyon szigorú halászati előírások vannak érvényben, amelyeket a halállomány és a zátonyok megőrzése érdekében hajtanak végre – valójában a zátonyhalászat szigorúan tilos a tengeri rezervátumokban.

Sajnos ugyanez nem mondható el az Indiai-óceánnal határos szomszédos országok halászati szabályairól. Ennek eredményeként a halászhálókat, amelyeket szellemhálóknak is neveznek, az erős áramlás behúzza a Maldív-szigetekre, és csapdába ejti a delfineket, a zöld teknősöket és a kritikusan veszélyeztetett hawbill teknősöket.

Több teknős mentési központot nyitottak az utóbbi években a Maldív-szigeteken. Az Oliver Ridley Projekt 2017 februárjában a Coco Collection-el együtt nyitotta meg a Tengeri teknősök mentőközpontját a Baa Atollon. Ez az első teljesen felszerelt tengeri teknősök mentőközpontja Maldív-szigeteken, és laboratóriummal, röntgenfelvétellel, ultrahanggal és teljes műtéti lehetőségekkel rendelkezik, valamint teljes munkaidős teknősökre specializálódott állatorvossal. A Mentőközpont egyszerre akár nyolc teknős pácienst tud befogadni.

Amit te is megtehetsz

A Coco Bodu Hithi üdülőhelyen a vendégek teknősöket fogadhatnak örökbe, és segíthetnik ezáltal az Oliver Ridley projekt támogatását.

Itt tartzókodva a zátony mentén akár  találkozhatunk egy ilyen teknősrel. Az úszás ezekkel a gyönyörű lényekkel valóban rávilágít arra, hogy miért olyan fontos a fenntartható utazás.

Az olyan programokhoz való hozzájárulás mellett, mint például az Oliver Ridley Projekt, próbáljunk belemerülni a helyi kultúrába, és megismerni a maldív életmódot. A helyi emberek megismerése segít megérteni és értékelni, miért kell megőrizni a zátonyokat és a szigeteket most, és nem később.

Számos sziget, köztük a Furaveri, a Coco Bodu Hithi és a Conrad Maldives szigetek, helyi szigeti kirándulásokat kínál, ahol megismerkedhetünk egy helyi családdal és meglátogathatjuk a szigetet.

A Furaveri-nál tartózkodásunk alatt ellátogattunk a Fainu-szigetre, és nagyon világos volt, hogy a helyi emberek törődnek a turizmus környezeti hatásaival,  nemrégiben a helyi aktivisták elérték, hogy nem építenek ide repülőteret.

2019-11-18T23:25:40+00:00