Maldív-szigetekről

Maldív-szigetekről2018-09-22T20:59:08+00:00

A Maldív-szigetek a világ legismertebb egzotikus és romantikus úti célja. 

Az apró szigetek hófehér korallhomokos tengerpartjai, türkizkék lagúnái, óceánba nyúló pálmafái, trópusi buja növényzete, káprázatos vízi és korallvilága láttán paradicsomi környezetben érzi magát az ide látogató.

Az szigeteken való nyaralás hosszú évek óta divat a felső kategóriás utazási élményeket kereső magyarok körében. Azok az utazók, akik már több trópusi helyen jártak, majd utána a Maldív-szigetek valamelyikére is eljutottak, határozottan állítják, hogy életreszóló élmény. Többségük minden évben visszatérő vendég, ami érthető, hiszen a korallzátonyokból felépülő szigetek tengeri környezete álomszerű, és különleges.

A természetvédelmi okokból legtöbb helyen hófehér korallhomok borítja az utakat és a közös területeket, mely különlegesen természet közelivé teszi az épített környezetet is. 

A Maldív Köztársaság egy szigetország az Indiai-óceánon, India délnyugati csücskénél. A szigetország 26 atollból, 1192 szigetből áll, Magyarország nagyságú területen szóródnak szét az Indiai-óceánban távol az ázsiai szárazföldtől. 

Ezekből kb. 200 lakott, melyeket kb 320 ezer lakos népesít be. A fővárosnak, Malénak, 110 ezer lakosa van. További 87 sziget a turisták részére fenntartott hely.

Ezeknél az atolloknál sorakoznak fel gyűrűszerű formában a szigetek, köztük a hotelszigetek, melyek olyanok akár egy gyöngyfüzér gyöngyszemei.
Az atollok többé-kevésbé gyűrű alakú elhelyezkedését a legjobban a repülőtér és a távolabbi szigetek között közlekedő hidroplánok ablakaiból lehet a legtökéletesebben megcsodálni.

Érdekesség, hogy a Maldív-szigetek neve a szingaléz Maala Divaina kifejezésből ered, és ez annyit jelent, hogy „nyaklánc szigetek”, feltehetően utalva az atollok formájára. 

Sri Lanka hétszáz kilométerre van, India délnyugati része pedig, négyszáz kilométerre.

A Maldív-szigeteken nedves trópusi, tengeri klíma uralkodik az egész év folyamán. Mindig kellemes az időjárás és a víz hőmérséklete is. Ezáltal egész éveben ideális nyaralóhely.

A levegő hőmérséklete egész évben maximum 29 és 34, minimum 22 és 25 között mozog (a legmelegebb az április). A víz hőmérséklete egész évben 25-29 fok körül ingadozik. A levegő páratartalma: 74-81 százalék közötti.

A legtöbb eső június és október között esik, a legkevesebb január és április között. A napos órák száma egész évben 6-7 óra.

Az időjárást kétféle monszun befolyásolja: az északkeleti monszun (száraz szezon) novembertől áprilisig tart, a délnyugati monszun (nedves szezon) pedig májustól októberig. A délnyugati monszun júniusban és júliusban általában szelet és intenzívebb csapadékot hoz.

A legmegfelelőbb időszak a látogatásra a száraz monszun időszaka, amikor zavartalan napsütést találunk a szigeten. A főszezonon kívüli időszakban gyakran előfordulhatnak trópusi zivatarok-viharok, de általában gyorsan áthaladnak a szigetek felett. A napsütéses órák száma ebben az időszakban kevesebb, de még így is eléri átlagosan a napi 8 órát.

A szimpla fürdőzős nyaralás szempontjából a márciust szokták a Maldív-szigeteken idealizálni. Kevés az eső, a szél, és a vihar. Kellemesek az időjárási körülmények a hajós kirándulásokhoz.

A sznorkelezők, a búvárok (scuba) számára január közepétől március végéig a legjobbak a körülmények, ilyenkor átlátszó, nyugalmas a víz. Május közepéig, a monszunváltásig is jobbára megfelelőek a körülmények a merülések számára.

A legtöbb eső június és október között van, a legkevesebb január és április között. 

A szigetvilág őslakói Dél-Indiából odatelepedett dravidák voltak, de lehet, hogy szingalézek. A vallás tekintetében a lakók hódoltak a hinduizmusnak, majd a buddhizmusnak is. Föníciai, görög, kínai hajósok is jártak a szigetek tájékán tranzit jelleggel. A 12. század óta az iszlám dominálja teljesen a szigeteket. 

A 15. században a portugálok gyarmatosították a szigeteket, de a következő századtól Muhammad Thakurufaan szultán dél-indiaiak támogatással vette át a hatalmat, majd dinasztiája uralta a szigeteket évszázadokon át. 
A 19. században a britek fokozatosan ellenőrzésük alá vonták a szigeteket, elsősorban a tengeri kereskedelem és katonai stratégiai érdekek miatt akarták a térséget birtokolni.

A Maldív-szigetek 1976-ban váltak függetlenné. Még azt megelőzően, 1968-ban megfosztották trónjától a szultánt és az ország köztársasággá vált.
Az utóbbi 1-2 évtizedben lendült fel a turizmus. A szállodák jó része az ország befolyásos elitjének a tulajdonában van.
2004-ben az országot, a turizmust is óriási csapás érte, a cunami.
57 szigetet ért súlyos kár, köztük 21 hotelsziget. 

Maldív-szigeteken a nemzetközi repülőtér Maléban van, onnan vízen vagy levegőben juthatunk el a kiválasztott hotelszigetre. A közelebbi szigeteket motorcsónakkal vagy gyorshajóval (speed-boat) lehet megközelíteni. Ennek a két típusnak az előnye, hogy jóval olcsóbb, mintha repülne az ember, viszont hátránya, hogy messzebbi szigeteknél nem alkalmazható. Általában a 1,5-2 óra hajóút az a határ, ami alatt nem ajánlanak fel hidroplán transzfert.

A hajók előnye, hogy részben éjszaka is működik transzferként (szigettől függően, viszont felár ellenében), ugyanis a hidroplánok kizárólag nappal szállítanak utasokat. Ráadásul maldívi nappal 8:30 és 15 óra között van, míg 15 és 8:30 között éjszakai üzemmódban megy a közlekedés.

15 óra után érkező gépnél, ha a sziget hidroplánnal közelíthető meg, Maléban kell éjszakázni.

A távolabbi szigetekre hidroplánnal vagy kis-repülővel tudunk utazni. A legtöbb esetben az út 20-30 perc, ami szintén hatalmas élmény, ugyanis felszállás után az alacsony magasságból, az apró szigetek jól kivehetőek.

Semmilyen védőoldás nem szükséges a Maldív-szigeteki odautazáshoz, és maláriagyógyszer szedése is teljesen felesleges. A nyaralók általában luxusszállodákban laknak, ahol a higiéniai körülményekre nagyon figyelnek.  A Maldív- szigeteken két kórház van, mindkettő a fővárosban. A hotelszigeteken mindenhol van helyben elsősegélynyújtó állomás, orvosi ügyelet.

Gyógyszertárak is csak Maléban vannak, bár a szállodai orvosoknak nyilván van elég tisztességes választéka gyógyszerekből.

Célszerű magas keretet nyújtó  utasbiztosítást kötni, mivel a szigetről a fővárosba rendkívüli szállításért és a kórházi kezelésért amúgy rengeteget kell fizetni.

A legszokványosabb egészségi rizikó a Maldív- szigeteken a napszúrás és a leégés. Az Egyenlítő közeli területen a napsugarak ereje nagyon erős, ezért rendkívül óvatosak legyünk.
Érdemes napközben fürdésnél, szörfözésnél, sznorkelezésnél trikót hordani, meg valamilyen fejfedőt viselni.

Fontos információ, hogy a Maldív- szigeteken nem szabad csapvizet inni, sőt a fogmosáshoz is tanácsosabb a bekészített vagy vásárolt ivóvizet használni.

Ozen Maadhoo Beach

Mivel a Maldív-szigeteken egész nap magas a hőmérséklet és erős a napsütés, érdemes könnyű, szellős, főleg pamutruházatot vinni. A szigeteken az üdülőhelyeken hófehér homok borítja mind a séta-utakat mind az éttermeket, ezért lapos talpú kényelmes cipő vagy papucs viseletét ajánljuk.

Mivel mind a vízben, mind a parton vannak éles korallok és törmelékek szinte minden szigeten, ezért az úszócipő is hasznos lehet. A szigetek homokos részén bátran mászkálhatunk mezítláb.

Hasznos információ, hogy a Maldív-szigeteken estére a vacsorához szükség van étterembe illő öltözetre, főleg ha valaki 4-5 csillagos hotelt foglalt. Ez nem jelent ruhakölteményeket, és ahol az étteremben homok van, ott csak a vacsorához szükséges cipőt venni. A luxushotelek sem feszes légkörűek, inkább mezítlábasak, viszont a vacsorához mindenütt viseljünk cipőt, és vizes fürdőruhában nem szabad bemenni egyik étterembe se.

A folyamatos erős napsugárzás miatt érdemes egy kalapot is csomagolni, illetve hasznos lehet a rovarirtó is. Szúnyog van, de nem mindenhol és nem minden időszakban. Végeznek szúnyogirtást módjával. Helyben pedig drágák a szúnyogirtó szerek.

Erős napvédő krémeket vigyünk. A bárányfelhők miatt nem könnyű felmérni a nap igazi erejét, azaz fontos az óvatosság. Ajánlott a hatékonyan védő napszemüveg, és a leégést csillapító krém is.

A feszültség 220 volt, de a csatlakozás 3 pólusú, ezért adapterre van szükség.

A Maldív-szigetekre készül nyaralni? Esküvőjét szeretné itt tartani? Segítünk!

Amennyiben valamilyen kérdésre nem talál választ, vagy az utazását szeretné teljeskörűen  profi szakértőkre bízni (repülés, szállás, programok stb.), úgy forduljon hozzánk bizalommal!
Maldív-szakértőnk minden olyan szállodát ismer, amely az ajánlatunkban szerepel, elsőkézből kaphat őszinte információkat előnyökről, hátrányokról.

Vegye igénybe már sikeresnek mondható személyes tanácsadó szolgáltatásunkat, melyhez 20 éves szakmai tapasztalatunk is hatalmas segítséget nyújt. 

A tanácsadás keretén belül megbeszéljük, hogy melyek azok a szempontok, amelyek a legfontosabbak. Ezt követően javaslatokat teszünk és megbeszéljük milyen légitársaságot érdemes választani, hol érdemes átszállni, mennyi idő szükséges az átszálláshoz, mely szállást ajánljuk az Önök igényeihez.

Tanácsadásunk lényege, hogy mindenre felkészítsük, mivel célunk az, hogy Önnek sikeres, pihentető, pozitív feltöltődésben legyen része.
Tanácsainkat az alábbi területeken igényelheti:

 •   Egyéni, családi vagy csoportos , incentive utazás, 
 •   Maldív-szigeteki üdülések, sziget túrák,
 •   Esküvő szervezése, 
 •   Nászút szervezése,

Mi szem előtt tartjuk, hogy minden egyes utazás egyszeri és megismételhetetlen, ezért a kapott érték fontosabb, mint hogy a lehető legolcsóbb legyen.

Ajánljuk azoknak, akik:

 • egyedi és különleges programokra vágynak,
 • minőségi szolgáltatásokra van igényük,
 • cégeknek: jutalom és csapatépítő utazások gyanánt,
 • azt szeretnék, hogy utazásuk minden részlete tökéletes és különleges legyen,
 • egyedi igényekkel rendelkeznek,
 • fontos, hogy a helyszíni szolgáltatások referenciával rendelkezzenek,
 • nagyon elfoglaltak, időt szeretnének megtakarítani és nem kíváják átélni a szervezéssel járó stresszelést.

A szolgáltatás díja teljes mértékben beszámítható  az utazás részvételi díjába, amennyiben tanácsainkat, ajánlatunkat elfogadják. A díjról kérjük érdeklődjön e-mailben info@maldiv-nyaralas.hu , vagy telefonon a megadott elérhetőségeken.

Amennyiben tanácsadási szolgáltatásunk felkeltette érdeklődését, kérjük keressen minket bizalommal!